Nowoczesny piec na węgiel, ekologiczny na ekogroszek, a może gazowy? Wybór pieca o.c. to trudny wybór. Należy przede wszystkim wziąć pod uwagę możliwości wykonania określonych instalacji i zapotrzebowanie naszego domu na ciepło. W zależności od wybranego sposobu ogrzewania budynku, musimy też dostosować do niego instalację, a w niektórych przypadkach przygotować osobne pomieszczenie, spełniające ściśle określone warunki.

Ogrzewanie ma być bezpieczne i zapewnić komfort mieszkańcom. Najlepiej, gdy w pomieszczeniach utrzymywana jest względnie stała temperatura, a z kranów leci ciepła woda. Aby osiągnąć ten efekt trzeba odpowiednio dobrać sposób ogrzewania, właściwie zamontować instalację i poprawnie ją eksploatować. Jeśli któryś z tych warunków nie zostanie spełniony, trudno będzie osiągnąć równowagę temperatur w pomieszczeniach, straty finansowe są pewne, a w wielu wypadkach zagrożone może być nasze zdrowie lub nawet życie. Do tematu ogrzewanie trzeba podejść z rozwagą, a w razie jakichkolwiek wątpliwości, pytać specjalistów.

Zapotrzebowanie budynku na ciepło określa projekt budowlany. Zależy ono od zastosowanego ocieplenia, rodzaju okien, wielkości pomieszczeń. Pamiętajmy, że przez większość czasu piec w naszym domu będzie pracował na mocy nominalnej, nie warto kupować pieca, który będzie zbyt mocny na nasze potrzeby.

PIEC NA WĘGIEL

Piece na paliwa stałe to bardzo popularne rozwiązanie w wielu domach jednorodzinnych, węgiel to dość tanie paliwo. Zanim jednak dokonamy wyboru – sprawdźmy, czy w naszym regionie nie ma zakazu stosowania paliw stałych, ze względu na troskę o jakość powietrza.

Wadą pieców na paliwo stałe jest konieczność stałego dokładania opału (co kilka godzin) i kontrola paleniska. Jest oczywiście możliwość zamontowania automatycznego podajnika paliwa, dzięki którym czas pomiędzy kolejnymi partiami paliwa może wydłużyć się z kilku godzin do kilku dni. Nie uciekniemy jednak od obowiązku usuwania popiołu, czyszczenia wymiennika i kanałów spalinowych.

Rodzaje pieców węglowych

Piec ze spalaniem górnym – najprostszy rodzaj kotłów, gdzie komora spalania połączona jest z komora zasypową – więc całe paliwo szybko zaczyna się żarzyć, taki piec szybko osiąga maksymalną moc, piec jest tani, ale trudno jest regulować tempo procesu spalania, służy do spalania głównie koksu i węgla

Piec ze spalaniem dolnym – nowocześniejsza odmiana pieca, droższa, ale tez bardziej ekonomiczna (zużywa mniej paliwa), więc po kilku latach inwestycja się zwraca, taki piec osiągaj największą sprawność, gdy spala się w nim drewno opałowe i węgiel, ale można tez spalać zrębki, wióry i odpady bioorganiczne

Piec na miał węglowy – cechuje je specjalna konstrukcja – kanały doprowadzające powietrze w głąb objętości paliwa – co umożliwia spalanie miału węglowego, ponieważ pali sie w danym momencie tylko część miału, odstępy czasowe pomiędzy kolejnymi partiami paliwa wydłużają się nawet do ponad 24 h

Planując ogrzewanie nowego domu, musimy mieć na uwadze unijne regulacje prawne, rozporządzenia polskiego rządu i uchwały antysmogowe w poszczególnych regionach kraju, mające na celu poprawę jakości powietrza w Polsce. W efekcie obowiązywania nowych przepisów na przestrzeni ostatnich kilku lat, tradycyjne kotły węglowe tzw. kopciuchy przestały być produkowane. Część egzemplarzy, które pozostały na rynku, są jeszcze montowane w domach istniejących (choć nie jest to zalecane), ale nie można już zamontować ich w nowym domu. Do powszechnego użytku dopuszczone są jedynie akredytowane kotły piątej generacji (w praktyce są to kotły automatyczne, z podajnikiem), o najmniejszej emisyjności zanieczyszczeń.

W walce ze smogiem, w regulacjach prawnych przoduje Małopolska, gdzie do 2023 roku wprowadzony zostanie całkowity zakaz ogrzewania domów “kopciuchami”. Kolejne województwa wprowadzają swoje wymagania i ramy czasowe dotyczące wymiany starych pieców.

PIEC NA EKOGROSZEK I PIEC NA PELLETY

Ekogroszek to ekologiczne i wygodne w praktyce rozwiązanie – ma niską zawartość siarki i popiołu. Można go kupować w paczkach lub luzem. Nie jest jednak tanim paliwem, więc wyższe – niż w przypadku pieców na węgiel – będą koszty eksploatacji .

Pellety to granulowane odpady drzewne, które produkuje się z biomasy. To paliwo zaliczane do ekologicznych. Piece na pellety mają wysoką sprawność – do 90 proc. i są komfortowe w obsłudze.
Piece na ekogroszek i pellety to doskonała opcja dla osób, które nie chcą regularnie dokładać opału i sprawdzać temperatury paleniska.

PIEC GAZOWY

Ogrzewanie gazowe jest ekonomiczne i wygodne w obsłudze. Ponadto pozwala utrzymywać optymalną temperaturę w pomieszczeniach. Dlatego bardzo często wybierane przez inwestorów. Gaz nie wytwarza widocznych zanieczyszczeń, tak jak spalanie paliw stałych.

Rodzaje pieców gazowych
  • Tradycyjny – najbardziej popularny, gaz utylizowany jest w otwartej komorze spalania, koszt wytworzenia 1 kWh energii kosztuje ok 0,4 zł, ten rodzaj pieca – w związku z unijną dyrektywą ErP, takie piece nie mogą być już używane*
  • Kondensacyjny – to nowsza generacja pieca gazowego, dzięki odzyskiwaniu ciepła pochodzącego ze spalin działa on bardziej efektywnie niż tradycyjny, dochodzi do zjawiska kondensacji pary wodnej ze spalin, a wytwarzane ciepło służy do ogrzania wody w instalacji c.o; ten rodzaj pieca ma zawsze zamkniętą komorę spalania – można więc umieścić go w dowolnym pomieszczeniu (na przykład w łazience, nie wymaga instalacji w kotłowni) koszt wytworzenia 1 kWh energii to koszt ok 0,2 zł, jest więc dużo bardziej ekonomiczny.

Piece gazowe mogą być jednofunkcyjne lub dwufunkcyjne. Pierwszy służy jedynie do ogrzewania pomieszczeń, drugi – również do podgrzewania wody użytkowej.

  • mając piec jednofunkcyjny możemy oczywiście dokupić zasobnik, dzięki czemu podgrzejemy też wodę użytkową, jest to dodatkowy zakup i konieczność wygospodarowania dodatkowej przestrzeni, ale daje komfort użytkowania i możliwość magazynowania ciepłej wody, jest zalecany dużym domom jednorodzinnym lub domom wielorodzinnym
  • piec dwufunkcyjny pracuje z priorytetem dla ogrzania wody, więc w momencie odkręcenia kranu, piec będzie ogrzewał wodę w pierwszej kolejności, a ogrzewanie pomieszczeń zostanie przywrócone gdy skończy się zapotrzebowanie na ciepłą wodę
*Wybierając piec gazowy, musimy pamiętać o obowiązującej od 2015 r. dyrektywie unijnej ErP (ang. Energy related Products), wycofującej z użytku kotły tradycyjne z otwartą komorą spalania (powietrze potrzebne do spalania czerpane jest z pomieszczenia). Do użytku dopuszcza jedynie piece z zamkniętą komorą spalania (powietrze zasysane z zewnątrz), które w praktyce są urządzeniami kondensacyjnymi. W efekcie kotły konwencjonalne znikają z magazynów, nie spełniając wyśrubowanych norm energetycznych UE. Zastępują je coraz bardziej udoskonalone kotły kondensacyjne.
Wymagania dotyczące instalacji

Jedyny piec, który nie wymaga zasilania to najprostszy piec zasypowy. Jednak najczęściej w nowych domach jednorodzinnych montuje się bardziej nowoczesne i skomplikowane kotły na paliwo stałe, z których każdy musi być podłączony do energii elektrycznej. Jeśli zdarzy się przerwa w dostawie prądu, urządzenie wyłączy się. Konsekwencje mogą być poważne, ponieważ nagłe odłączenie od zasilania zaburza pracę wielu pieców.

W związku z tym, przygotowując instalację, musimy zaprojektować zasilanie awaryjne. (w piecach są rozmaite zabezpieczenia -jak np. zawory – ale zwykle są one niewystarczające. Pamiętajmy, że zasilacze awaryjne muszą być przeznaczone do zasilania urządzeń grzewczych.

Największe wymagania dotyczące zorganizowania pomieszczenia mają piece węglowe:

  • kocioł powinien być umieszczony w oddzielnym pomieszczeniu – kotłowni- kotłownia powinna być odpowiednio duża, by zmieścił się w niej zapas paliwa i ewentualny podajnik
  • podłoga kotłowni musi być niepalna
  • w podłodze musi być wpust kanalizacyjny
  • wentylacja kotłowni powinna by c grawitacyjna (trzeba spełnić też określone wymogi dotyczące rozmiarów kanałów wywiewnego i nawiewnego)
  • przód kotła musi być oddalony od ściany o co najmniej metr, by wygodnie go obsługiwać i czyścić
  • komin musi być dostosowany do paliwa, które spalamy w piecu, dla tradycyjnych kotłów na paliwo stałe wystarczający jest komin ze zwykłej, wypalonej cegły, bardziej nowoczesne piece generują spaliny o niższych temperaturach, więc wewnątrz komina może dojść do skraplania wilgoci (skutkiem może być korozja i wykwity) – aby temu zapobiec instaluje się komin do tzw. spalin mokrych
  • jeśli budujemy nowy dom, najlepiej skorzystać z wkładów kominowych ze stali emaliowanej lub komina systemowego z wkładem ceramicznym – jest on odporny na wszelkie składniki wydobywającego się z komina kondensatu, a także bardzo szeroki zakres temperatur

Zdecydowanie mniej wymagające są piece gazowe:

  • tradycyjny kocioł gazowy powinien stać w kotłowni, musimy zapewnić właściwą wentylacje nawiewna i wywiewną, jeśli powietrze pobierane jest z kotłowni – na 1 m3 spalanego gazu potrzeba 10 m3 powietrza
  • kocioł kondensacyjny możemy umieścić w zwykły pomieszczeniu (łazienka), ale musimy zainstalować przewód odprowadzenia skroplin
Jakie są ceny pieców c.o?

Podstawowy piec na paliwo stałe ze spalaniem górnym to najtańsza opcja – 2-6 tys. zł. Jeśli wybierzemy piec ze spalaniem dolnym, bądźmy przygotowani na wydatek rzędu 5-10 tys. zł. Piec na miał węglowy kosztuje ok. 7-10 tys. zł. Za piec na ekogroszek zapłacimy od 6 do 15 tys. zł (piec z podajnikiem). Piec na pellety to koszt 6-8 tys. zł.  Tradycyjny piec gazowy to koszt od 2 do 12 tys. zł. Za piec kondensacyjny musimy zapłacić więcej, ceny zaczynają się od 5 tys. zł, a sięgają kilkunastu. Miejmy na uwadze to, że jego skuteczność pracy sięga nawet 110 procent (przy ok. 97 proc. skuteczności pieca tradycyjnego), a inwestycja zwraca się po średnio siedmiu latach.