Obecnie na rynku mamy szereg różnego rodzajów pokryć dachowych, z których to właśnie dachówka jest najpopularniejsza. To inwestycja na lata, przy wyborze której należy wziąć pod uwagę wiele różnych czynników, takich jak: cena, trwałość, walory estetyczne, kąt nachylenia dachu czy dostosowanie materiału do projektu.

Dachówka ceramiczna czy betonowa?

Ze względu na materiał, z którego są wykonane dachówki wyróżniamy te ceramiczne oraz betonowe. Pierwsze powstają z gliny wypalanej w wysokiej temperaturze. W Polsce stosuje się je od wieków. Są trwałe, a przy tym dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Współgrając z elewacją budynku w dużej mierze mają wpływ na estetykę budynku. Dachówka ceramiczna najlepiej sprawdza się przy dachach spadzistych, których kąt nachylenia jest większy niż 15º. Z kolei wadą dachówek ceramicznych jest to, że mają one konkretny rozmiar, który musi być dopasowany do powierzchni dachu. Ponadto są ciężkie, co warto uwzględnić na etapie projektowania konstrukcji więźby. Dachówkę ceramiczną można kupić nawet poniżej 2 złotych za sztukę. Zwykle jednak trzeba się liczyć z kosztem rzędu 30-75 zł za m2. Więcej o dachówce ceramicznej możecie przeczytać tutaj.

Z kolei dachówki betonowe, zwane też cementowymi, są wykonane z betonu i wykończone szkliwem ceramicznym imitującym dachówkę ceramiczną. Ich zaletą jest niższa cena oraz mniejsza waga, natomiast wadą gorsza trwałość i mniejszy wybór kolorystyczny. Dachówka betonowa ma mniejszą gamę wzorów w porównaniu z ceramicznymi, a przy tym jest mniej estetyczna. Jej cena to wydatek w przedziale 20 – 55 zł za m2.

Podział dachówek ze względu na kształt

Z uwagi na kształt wyróżnia się dachówkę karpiówkę, zakładkową, suwakową i tradycyjną. Dachówka karpiówka jest gładka, nie ma żłobień i układa się ją jedną na drugą. Jest wykorzystywana na dachach łukowych, kopułowych i o dużym kącie nachylenia. Karpiówka może posiadać owalne, poste lub ostre zakończenie. Z kolei dachówka zakładkowa to taka, która zarówno na górze, jak i na dole posiada wyprofilowane zakładki. Pozwalają one na szybkie układanie. Jest to bardzo popularny rodzaj. Natomiast dachówka holenderka, zwana esówką, w przekroju poprzecznym ma kształt litery S. Jej zaletą jest to, że szczelnie kryje dach, a przy tym pozwala na szybkie odprowadzenie wody z dachu. Przykładem dachówki tradycyjnej jest mnich-mniszka. Składa się z dwóch elementów: dachówki dolnej i górnej. Najczęściej wykorzystuje się je na budynkach zabytkowych, często sakralnych. Coraz większą popularnością cieszy się dachówka płaska. Wyróżnia ją nowoczesna forma, ale nie jest prosta do ułożenia.

Dachówki bitumiczne

Innym rozwiązaniem są dachówki bitumiczne. Składają się one z osnowy zrobionej zwykle z włókniny szklanej, powleczonej masą asfaltową, posypką mineralną lub warstwą folii metalowej. Ich zaletą jest to, że są łatwe w montażu. Ceny płyt bitumicznych są uzależnione od jakości materiałów, odporności, a także koloru. Te wyższej klasy to koszt nawet 30 złotych za sztukę, zaś tańsze znajdziemy w cenie od 18 złotych za m2.

Ciężar dachówek

Dachówki są ciężkim pokryciem dlatego wykonując konstrukcję dachu warto uwzględnić ich ciężar. W przypadku dachówek ceramicznych ich waga waha się od 40 do 80 kg/m2, zaś przy cementowych od 30 do 55 kg/m2. Niektórzy specjaliści twierdzą, że pokrycie powinno zależeć głównie od konstrukcji więźby dachowej. Jednak należy pamiętać, że utrzymuje ona nie tylko ciężar dachówki, ale też śniegu. Musimy więc uwzględnić oba te parametry.

Dodatkowe wykończenie dachówek – czy warto w nie inwestować?

Na pewno warto je rozważyć. Najpopularniejszymi sposobami są angobowanie oraz glazurowanie. Angobowanie dachówek polega na pokryciu ich przed wypaleniem gliną z dodatkiem tlenków. W ten sposób uzyskujemy dachówki miedziane, brązowe czy antracytowe. Taki zabieg wpływa też znacząco na ich trwałość. Z kolei glazurowanie to pokrycie już wypalonej dachówki warstwą szkliwa i ponowne jej wypalenie. Dzięki temu procesowi otrzymujemy dachówki niebieskie, granatowe czy jasnoróżowe. Ponadto zyskują one dodatkowy połysk i są bardziej wytrzymałe na działanie czynników atmosferycznych. Mniej się też brudzą.

Jaki kolor dachówki najlepiej wybrać?

Wciąż największą popularnością cieszy się czerwona oraz czarna dachówka, nieco rzadziej grafitowa, szara czy antracytowa. Wybierając kolor należy mieć na uwadze odcień tynków, ram okiennych czy drzwi zewnętrznych. Warto też pamiętać, że całość powinna współgrać z elewacją i otoczeniem domu.
Spore znaczenie dla estetyki ma również połysk. I tak dachówka naturalna jest matowa, angoba półmatowa, zaś angoba szlachetna ma wyraźny połysk.

Na jakie parametry trzeba zwrócić uwagę?

Waga, trwałość czy kolor to nie jedyne czynniki, które warto uwzględnić wybierając dachówkę. Duże znaczenie ma mrozoodporność. Charakteryzują się nią materiały, u których zarówno zamrażanie, jak i odmrażanie nie powoduje zmian w wyglądzie oraz uszkodzeń. Zwykle za mrozoodporny uważany jest produkt, który poddano 50 cyklom działania ujemnych i dodatnich temperatur. W przypadku dachówek najwyższej jakości zmian w ich wyglądzie nie ma po 150 cyklach.

Warto zwrócić uwagę również na nasiąkliwość. W przypadku dachówek najlepszy jest jak najniższy wskaźnik nasiąkliwości. Wyraża się go w procentach i oznacza przyrost materiału po jego zanurzeniu w wodzie. W przypadku dachówek przyrost wynosi od 2-10%.

Wybór odpowiedniej dachówki to kwestia zarówno ceny, wyglądu, jak również trwałości. Należy mieć na uwadze, że jest to wybór na lata, warto więc wybrać rozwiązanie optymalne dla naszego domu.

Autor: Monika Borkowska-Szmit